De Nederlandse ISAF-militairen die gisteren in Uruzgan gewond zijn geraakt door een bermbom zijn terug in Nederland. Hun toestand is nog steeds kritiek.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaard. De 20-jarige soldaat der eerste klasse Toninho Norden en de 25-jarige korporaal der eerste klasse Roger Hack kwamen zaterdagmiddag aan op de Vliegbasis Eindhoven.
Ze zijn daarna overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Beide gewonden zijn daar herenigd met hun relaties. De toestand van de beide militairen is kritiek maar stabiel, zoals eerder was aangegeven.
De twee gesneuvelde soldaten worden waarschijnlijk maandag gerepatrieerd.
Versterkingen
De vakbond AFMP is ondertussen van mening dat er meer NAVO-militairen naar Afghanistan moeten en waarschude voor een afname van het draagvlak voor de missie onder de bevolking.
De AFMP heeft gezegd dat het aantal militairen in Uruzgan moet verdubbelen om bermbommen beter op te sporen.
Volgens voorzitter Van den Burg tonen de recente incidenten met bermbommen aan dat er te weinig manschappen zijn om het hele gebied goed te controleren.
Hij vindt dat moet worden geprobeerd om informatie van de plaatselijke bevolking te krijgen. Maar er moeten ook voldoende mensen ter plekke zijn om daders te kunnen betrappen.
Van den Burg vindt dat Nederland die 1600 extra militairen niet helemaal zelf kan leveren en dat er ook steun moet komen van de NAVO-bondgenoten.
Hij zei zaterdag in de Telegraaf dat als die steun uitblijft hij van mening is dat moet worden bezien of “de prijs die met al die verloren mensenlevens wordt betaalt nog opweegt tegen de doelstelling van de missie”.
De VVD vindt zelfs dat Defensie de NAVO moet smeken om hulp. De partij uit verder kritiek op het sturen van soldaten naar Darfur, en vindt dat de nadruk moet worden gelegd op Uruzgan.
De NAVO dringt al een hele tijd aan op troepenversterkingen van de bondgenoten in Afghanistan, die er echter zeer onwelwillend tegenover staan om die te sturen. Vooral de landen die in het zuiden actief zijn zien graag versterkingen opdagen.
Medeleven
De Afghaanse president Hamid Karzai heeft intussen zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers.
De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende verklaarde: “Wij allen zijn diep geraakt” en de Ministerraad heeft gezegd “geschokt” te zijn door de doden in Uruzgan.
Luitenant-kolonel Sarto LeBlanc, woordvoerder van de ISAF, zei in een verklaring: “Onze gedachten en condoleances gaan uit naar de familie en vrienden van de dappere soldaten die zijn gesneuveld.”
Gerichte aanval?
Op de verklaring van de Taliban dat de aanval doelbewust was gericht tegen luitenant Dennis van Uhm, heeft voorzitter Van den Burg van de militaire vakbond AFMP gezegd dat hem “dit onwaarschijnlijk lijkt”.
Hij zei verder dat “de Taliban hem waarschijnlijk niet eens kenden”. Hij deed dit af als “propaganda” van de Taliban.
Een van de twee dodelijke slachtoffers is Dennis van Uhm, de zoon van de Nederlandse legerleider Peter van Uhm.
In het Parool zei defensiespecialist Ko Colijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam echter “dat hij niet uitsluit dat de Taliban over informatie beschikt als wanneer de troepen de poort uit gaan en langs welke route zij rijden”.
Volgens Colijn zijn er aanwijzingen dat de Taliban in staat is tot gerichte aanslagen als deze, zoals de aanslag op het zwaarbewaakte Serena Hotel in Kabul in januari. Daar was toen een Noorse minister aanwezig was.
In het Serena hotel is tevens de Australische ambassade gevestigd.
Tijdens een van de laatste bezoeken van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is ook diens konvooi aangevallen. Eerder was er een aanslag op de zwaarbewaakte basis van de coalitie in Bagram toen Cheney daar juist op bezoek was.
Colijn zei verder in de krant: “De Taliban is tien jaar aan de macht geweest en had een eigen geheime dienst. Je moet niet denken dat ze achterlijk zijn.”
DeTaliban hadden eerder gezegd dat ze wraak wilden nemen voor het uitbrengen van de film Fitna van het parlementslid Geert Wilders. De campagne met bermbommen lijkt de afgelopen weken verhevigd in Uruzgan.
Voertuig
Van het voertuig waarin de soldaten zaten, een ongepantserde open terreinwagen van het type Mercedes, wordt door deskundigen gezegd dat zulk soort wagens nu eenmaal nodig zijn bij patrouilles.
“Ze bieden een goed zicht op de omgeving en een open benadering naar de bevolking toe.”
Soldaten zijn echter zeer kwetsbaar in dit type voertuig.
Meningen
In commentaren van burgers in kranten en tijdschriften klinkt naast medeleven met de nabestaanden voornamelijk ontstemming.
Veel mensen zijn van mening dat de Regering de missie heeft gepresenteerd als een “opbouwmissie”, terwijl ze zelf vinden dat het een “vechtmissie” of zelfs “oorlogsmissie” is.
Verder zeggen veel mensen dat de Nederlandse troepen moeten worden teruggetrokken, of dat er versterkingen moeten komen naar Afghanistan.
zaterdag 19 april 2008
Gewonde Nederlandse ISAF-soldaten teruggekeerd in Nederland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten